Fastelavnsboller, opskrift

Forside Fastelavnsboller Fastelavns sang Vandbakkelser Jul
 
Opskrifter på fastelavnsboller


Fastelavnsbolle med vanillecreme
Antal personer: 10 Stk.

Ingredienser:
1 dl. mælk
3 spsk. sukker (melis)
1 æg
85 g. smør
35 g. gær
240-250 g. hvedemel

Fyld:
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
2 top tsk. mel
vanillesukker
2-2,5 dl. fløde

Start med at lune mælken, heri kommes ægget og smørret. Så røres gæren ud, men pas på, mælken må ikke være for varm. Nu blandes sukker og melet i, og dejen æltes til den er blank.

Rulles så ud til en stor plade, der deles i 10 firkanter.

Ovenpå hver firkant lægges en klat vanillecreme, der laves på denne måde: Æggeblommerne piskes med sukker, fløden røres i skiftevis med melet. Alt piskes godt, varmes igennem, uden at koge, og smages til med vanillesukker.

Når cremen er lagt på, foldes de fire hjørner sammen ind over cremen. Bollen vendes og stilles på sammenføjningen på en smurt bageplade.

Hæver lunt og tildækket i ca. 25 minutter.

Pensles med æg, bages ved 225 grader i ca. 10 minutter. Før servering kommes lidt glasur ovenpå hver bolle.




Fastelavnsbolle med flødeskum

Ingredienser:
2 æg
2 dl. sukker
1/2 l. mælk
50 g. gær
3 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
250 g. margarine eller 2 dl olie
1 kg. hvedemel
æggeblomme til pensling

Fyld: piskefløde og sukker

Varm mælken op til 37 grader. Pisk æg, tilsæt mælk, gær, salt og kardemomme. Hvis du bruger olie, kom den i på dette tidspunkt. Tilsæt lidt hvedemel, så du får en masse som ligner vælling. Pisk kraftigt.

Tilsæt resten af hvedemelet og til sidst blødgjort margarine. Ælt dejen godt.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Form små runde boller, lad dem hæve ca. 10 minutter og pensel med æggeblomme.

Bag dem ved 225 grader i ca.10 -15 min.

Pisk fløde og sukker til en tyk skum. Skær låget af de afkølede boller. Kom flødeskum i og sæt låget tilbage. Du kan også bruge marcipan eller syltetøj. Sæt en bolle på en dyb tallerken og kom varm mælk ved. Spises med det samme.


Fastelavnsboller med syltetøj (18 stk.)

Ingredienser
1 dl lunkent vand
25 g gær
2 dl kærnemælk
1/2 tsk. salt
3 spsk. sukker
1 æg
ca. 600 g hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling

Fyld: 1 - halvanden dl. marmelade, f.eks. abrikos, brombær eller hindbær.
Pynt: Glasur af 100 g florsukker 2-3 spsk. varmt vand og evt. frugtfarve.

Tilberedning:
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt kærnemælk, salt, sukker, æg og det meste af hvedemelet og ælt dejen til den er god og blød og knap hænger fast i fingrene. Tilsæt evt. resten af melet under æltningen.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 45 min.
Del dejen i to og rul hver del ud til en firkant ca. 45 x 45 cm. Skær firkanten ud i 9 firkanter. Læg 1 – 1½ tsk. marmelade på midten af hvert stykke. Luk hver bolle som en konvolut og pres lukningerne godt sammen.

Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med lukningerne nedad. Lad bollerne efterhæve 30 minutter og pensl dem med sammenpisket æg. Bag i 15-20 min i en 180° varm ovn. Køl bollerne af inden de pyntes med glasur.

Rør florsukkeret med vand og evt. et par dråber frugtfarve og smør det på bollerne. Bollerne smager bedst den dag de er bagt.

Hvis du vil tabe dig, kan du spise: 1 fastelavnsbolle som mellemmåltid.

Energi pr. bolle: 800 kJ (190 kcal) fordelt på:
Protein 10 %
Kulhydrat 84 %
Fedt 6 % (1 g).


Fastelavnsboller 18-20 styk

Det er rigtige "gammeldags" fastelavnsboller med creme og glasur. Men vi har sparet lidt på fedtstofferne uden at gå på kompromis med smagen. Selv om du skal ned i vægt, er der intet i vejen for at du som mellemmåltid spiser en fastelavnsbolle. En fastelavnsbolle lavet ud fra opskriften nedenunder kan erstatte et af de mellemmåltider du finder i Slankeguiden "Tab dig – og hold vægten". Energiindholdet er det samme og så er der kun omkring 2 gram fedt i en bolle.

Ingredienser:
50 g gær
½ dl håndvarmt vand
2 dl skummetmælk
1 æg
2 spsk. olie
evt. ½ tsk. kardemomme
500 g hvedemel

Kagecreme:
1 æg
3 spsk. sukker
1 spsk. maizena majsstivelse
2 dl skummetmælk
korn fra ½ stang vanille eller ½ tsk. vanillesukker
1 dl marmelade

Fremgangsmåde:
1. Udrør gæren i vandet
2. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage) og ælt dejen godt
3. Lad dejen hæve tildækket i ca. ½ time, imens laves kagecremen
4. Pisk alle ingredienserne til kagecremen sammen
5. Varm cremen op til kogepunktet under konstant omrøring
6. Kog cremen under omrøring i ca. 1 min. Afkøles (drys evt. med lidt sukker så kommer der ikke "skind" på)
7. Slå dejen ned og ælt den godt igennem.
8. Del dejen i to lige store dele
9. Udrul hver del til en firkant på ca. 30 x 30 cm
10. Del hver firkant i 9-10 lige store firkanter
11. Læg 1 tsk. kagecreme og/eller marmelade på hver firkant og saml de fire hjørner. Luk bollen godt omkring cremen ved at trykke kanterne sammen. Sæt bollen på pladen med lukningen nederst
12. Efterhæver ca. ½ time
13. Pensles med sammenpisket æg eller kaffe
14. Bages midt i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter
15. Afkøles og drysses med flormelis eller pyntes med kakaoglasur som laves af 2½ dl flormelis, 2 tsk. kakao og 5-6 tsk. vand der røres sammen.

Energi pr. bolle: 600 kJ (140 kcal), fordelt på:
Protein 10 %
Kulhydrat 76 %
Fedt 14 % ( 2 g pr. bolle)
 
Fastelavn
2005-2009